Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ve většině válečných zločinů, které jsou mu v kauze Katyň přičítány, je Stalin nevinen!

Dne 8. května 1943 zapsal Joseph Goebbels do svého deníku: „Bohužel byla v katyňských hrobech nalezena německá munice... Musíme to utajit. Pokud by se o tom měl dozvědět nepřítel, musíme od celé záležitosti Katyň upustit.

Podle: http://russia-insider.com/en/katyn-massacre-soviet-crime-or-nazi-hoax-katyn-massacre-soviet-crime-never-took-place-katyn-massacre

 (http://ruský-zasvěcenec.com/aj/katyňský-masakr-sovětský-zločin-nebo-nacistická-kachna-katyňský-masakr-sovětský-zločin-se nikdy neudál)

    

 

Revizionistický historik Grover Furr doložil, že nechvalně známý Katyňský masakr, při němž bylo údajně příslušníky KGB popraveno na 14.000 polských vojáků, většinou důstojníků, byl nacistický podvod.  

Ústředním tématem tohoto článku je stěžejní teze kontroverzního amerického profesora dějin Grovera Furra, důsledného vědce bádajícího na poli výzkumu sovětské a ruské historie, postulující, že Stalin nebyl zrůdou ani žádným monstrem utkvělé představy, jakkoli byl pomlouván ze strany sovětských vůdců, kteří následovali po něm. Ti Stalina haněli ze svých vlastních politických důvodů, přičemž zbytek světa rád naskočil do takto rozjetého vlaku.

Nevíme, zda je to rozumné či nikoli, ale my tento text zveřejňujeme, protože takový revizionistický pohled je v Rusku stále populárnější. Chcete pochopit Rusko? Zde je to, nad čím hloubá mnoho lidí.

 

Zatímco polský prezident Bronislaw Komorowski nadále obviňoval Rusko a nařknul jej z odpovědnosti za katyňský masakr z roku 1940, fakta, jež odhalil americký profesor, prokazují opak.  

Během projevu věnovanému popravě polských důstojníků v Katyni v roce 1940, polský prezident Bronislaw Komorowski za masakr opět cupoval Sovětský svaz, přičemž šel dokonce tak daleko, že prohlásil: „20. století nezná zločin srovnatelný s Katyní.“ Ale co když se zločin nikdy nestal?  

 

„V dubnu 1943 prohlásily ústřední německé nacistické orgány, že objevily tisíce těl polských důstojníků zastřelených důstojníky sovětskými v roce 1940. Uvedly, že těla byla nalezena v blízkosti katyňského lesa u Smolenska (v západním Rusku), což je důvod, proč se celé aféře týkající se údajných poprav polských válečných zajatců jinde v SSSR dostalo pojmenování Katyňský masakr“, vyložil prof. Grover Furr ve své knize The “Official” Version of the Katyn Massacre Disproven? („Oficiální" verze Katyňského masakru vyvrácena?"

 

Americký profesor, historik a přední odborník na sovětské dějiny Dr. Grover Furr tak zpochybnil „oficiální“ příběh, který v souladu s verzí prosazovanou v roce 1943 německým nacistickým ministrem propagandy Josephem Goebbelsem svaluje vinu za Katyňský masakr na Sovětský svaz.  

Autor odhalil nejběžnější omyly obklopující Katyňskou tragédii, a zdůraznil, že důkazní základ pro „oficiální“ hledisko je překvapivě „jalový“. Je třeba poznamenat, že mnozí badatelé obvykle v této kauze poukazují na Closed Packet No. 1 (Zavřený balík č. 1), v roce 1992 Jelcinem dodanou zprávu polským orgánům. Ta obsahovala dokumenty, které, pokud by byly pravé, by prokazovaly sovětskou vinu na Katyňské masové vraždě.  

Nicméně, pravost dokumentu vyvolává otázky.

 

„V říjnu 2010 bylo spolehlivě prokázáno, že dokumenty známé jako Smoking gun documents (dokumenty Kouřící zbraň) [Closed Packet No. 1] [Zavřený balík], jsou padělky. Materiály předložené poslancem [Ruské] Dumy Viktorem Iljuchinem v říjnu 2010 představují dosud nejpřesvědčivější důkaz skutečnosti, že tyto dokumenty jsou podařenými falzifikáty, upozornil profesor Furr.

Ve skutečnosti Viktor Iljuchin odhalil, že jádro dokumentu Closed Packet No. 1 [Zavřený balík] č. 1 - poznámka Lavrentije Berii, požadující trest smrti pro 14.000 polských válečných zajatců a civilistů, podepsaná Josefem Stalinem v roce 1940 - byla vyrobena na konci 80-tých let. Člen Dumy naznačil, že prominentní postavy zosobňující „perestrojku“, jako je Alexander Jakovlev, Dmitrij Volkogonov, Rudolf Pichoja a další by mohly stát za paděláním.

Avšak odložme dokumenty Kouřící zbraň, vzkázal profesor, ukazuje na nejnovější odhalení učiněná společným polsko-ukrajinským archeologickým týmem v letech 2011-2012 v ukrajinském městě Volodymyr-Volynskyj, objevy které s Katyňským masakrem přímo souvisejí.

Skupina objevila masové pohřebiště identifikované specialisty jako typický hromadný hrob „německé výroby.“ Cituje doktorku Dominiku Siemińskou, hlavu polského archeologického týmu, profesor Furr zdůraznil, že oběti pohřbené v masovém hrobě nemohly být zavražděny dříve než koncem roku 1941 nebo 1942.

 

Navíc, 98,67 procent schránek nalezených na místě roku 1941 bylo podle Poláků německé výroby. V masovém hrobě se rovněž nacházely ostatky žen a také dětí.  

 

Ale nejvíce zarážejícím a udivujícím faktem bylo to, že polští výzkumníci vykopali také ostatky, kovové odznaky, epolety tj. nárameníky důstojníků a nášivky, které patřily polským policistům, o nichž se předpokládalo, že byli zabiti během takzvaného „Katyňského masakru“ v roce 1940.

Je třeba poznamenat, že německá munice byla v souvislosti s případem Katyň nalezena i na jiných místech.

Pozoruhodné je, že si dne 8. května 1943 zapsal Joseph Goebbels do svého deníku: „Bohužel byla v katyňských hrobech nalezena německá munice... Je proto nanejvýš důležité, aby celý tento incident zůstal přísně tajný. Pokud by měl vejít ve známost nepřítele, musíme od celé záležitosti Katyň upustit.“

Profesor Furr analyzoval řadu dalších důležitých dokumentů a skutečností, které jsou předkládány jako „dostatečné množství důkazů“ dokládajících sovětskou vinu ze strany zastánců „oficiální verze“. Ukázal, že mnohá tvrzení založená na těchto dokumentech se při pečlivém a podrobném zkoumání prostě sesypou jako domeček z karet.

Profesor Grover Furr nicméně, zdůraznil, že jsou pravděpodobné popravy jistého množství Poláků Sověty s ohledem na vojenské zločiny spáchané polskými ozbrojenými silami během rusko-polské války 1920-1921 a polské okupace západního Běloruska a západní Ukrajiny. V polském zajetí tehdy zemřelo „nějakých 18.000 a 60.000 Rudoarmějců. Hlad i brutální barbarské zacházení v třeskutém mrazu ze strany Poláků je dobře zdokumentováno, a pro mnoho vězňů znamenalo okamžitou smrt,“ zdůraznil profesor.

Nicméně, „neexistuje žádný důkaz, že přes 14.000 polských válečných zajatců bylo v dubnu a květnu 1940 ze sovětských zajateckých táborů přemístěno. Ve skutečnosti byli zastřeleni,“ uzavírá autor. „Objevy v masových hrobech ve Volodymyru- Volynskiym představují smrtelnou ránu do „oficiální verze“ Katyňského masakru.“

„Než jsem tento článek publikoval, vracel jsem se mnohokrát zpět, abych přezkoumal důkazy. Dodnes jsem šokován skutečností, že takhle významný příběh spočívá na tak vratké důkazní bázi. Jedinými skutečnými „důkazy“ zůstávají dokumenty z Closed Packet No.1 (Zavřeného balíku č. 1), řekl profesor Grover Furr pro Russia Insider.

„V každém případě nálezy těchto polských policistů v masovém hrobu na Volodymyru-Volynskiym boří „oficiální“ verzi nadobro. A žádná jiná verze neexistuje!  Proto, jediným způsobem, jak oficiální verzi „zachránit“ je zarazit jakoukoli zmínku, týkající se vykopávek ve Volodymyru-Volynskiym. A právě to také polští i ukrajinští úředníci učinili. A navíc, „by prosadili dokumenty z Closed Packet No.1 (Zavřeného balíku č. 1), zamlčeli odhalení a o jejich falzifikaci,“dodal.

Profesor Furr je nešťastný ze skutečnosti, že vysocí ruští úředníci a mainstreamová média i nadále podporují „oficiální verzi“ Katyňského masakru.

 

„Katyň zůstává nejlépe zdokumentovaným „zločinem stalinismu.“ Pokud uznají, že „oficiální verze“ o Katyni je lež, z čeho dalšího by se pak ještě mohl vyklubat podvrh? A ptejme se: „Jaké vlastně bylo ideologické ospravedlnění pro rozpuštění Sovětského svazu?“, táže se zcela logicky profesor Grover Furr.

 

Kauzy Katyňského masakru se v současnosti užívá jako propagandistického nástroje Varšavy i Washingtonu, přičemž vyvolává napjatou atmosféru mezi Ruskem a Západem.

Spousta otázek zůstala bez odpovědi a jedině nové a komplexní vyšetřování případu Katyň může s konečnou platností odhalit pravdu a obnovit spravedlnost.

                                                            Dle stránek russia-insider.com přeložil Lukáš Sluka

 

 

[1] Grover Furr (3. dubna 1944) je americký profesor, autor knih a článků o ruských a sovětských dějinách, textů v ruštině a angličtině pojednávajících o době vlády Josefa Stalina, zejména v souvislosti s tzv. Velkými čistkami a tzv. „Tajným projevem“. Narodil se ve Washingtonu D. C. a v roce 1965 absolvoval McGill University v kanadském Montrealu, kde dosáhl v oboru Anglický jazyk titulu BA (bakalář umění). V roce 1978 získal doktorát Ph.D ze Srovnávací literatury na Princetonské univerzitě. Od února 1970 bádal na fakultě na Montclair State University v New Jersey, kde se specializoval na středověkou anglickou literaturu. Pravidelně dostával prezentace z konferencí Modern Language Association (Asociace moderního jazyka). V letech 2011, 2012, 2013 a 2014 přednesl referáty na Left Forum (Levém fóru) a rovněž se v letech 2006, 2009 a 2013 zúčastnil konferencí Rethinking marxism (Zvážení marxismu).  Kritické recenze jeho historických prací vyšly v odborných časopisech ???????????? ?????? (Literární Rusko), ??????? ??????? (Ruský věstník) a Socialism and Democracy (Socialismus a demokracie – viz http://sdonline.org/).

Prof. Grover Furr je znám především svou knihou Khrushchev Lied (Chruščov lhal) viz http://www.komsomol.cz/?p=2152, resp. http://lukassluka.blog.idnes.cz/c/452129/grover-furr-hovori-o-sve-knize-chruscov-lhal.html, jež Chruščovův tajný projev jednoznačně a kompletně odmítla, přičemž na každém jednom bodu z 61 údajných obvinění doložila a prokázala, že celý proslov Nikity Chruščova známý jako O kultu osobnosti a jeho důsledcích, který na Západě proslul také jako „Tajná zpráva,“ je flagrantním lží. Celá Chruščovova tzv. Tajná řeč je k dispozici, rozdělena do tří částí, na webových stránkách Strany demokratického socialismu zde:

 

1) http://www.sds.cz/view.php?cisloclanku=2006021402

2) http://www.sds.cz/view.php?cisloclanku=2006021403

3) http://www.sds.cz/view.php?cisloclanku=2006021404

Tajný projev přednesený na uzavřeném zasedání je jak kritizován tak i oceňován, ale odborný časopis Journal of the Research Group on Socialism and Democracy (Věstník skupiny výzkumníků socialismu a demokracie) přinesl zásadní kritickou analýzu obsahu Chruščovovy řeči a umožnil tak lepší pochopení dopadu, který projev ve světě vyvolal. Prof. Grover Furr má za to, že Katyňský masakr nespáchala NKVD. V květnu 2014 přednesl referát na fakultě marxismu Čínské akademie společenských věd (Chinese Academy of Social Sciences), Prof. Grover Furr byl zařazen Davidem Horowitzem mezi „101 nejnebezpečnějších akademiků USA.“ Historik John Haynes a politolog Harvey Klehr  kritizovali Grovera Furra jako jednoho z těch, kteří „dychtivě naskočili do rozjetého vlaku“ historického revizionismu sovětských studií. Furr byl také kritizován autory webových stránek FrontPage Magazine a The Daily Caller kvůli své pregnantní a jim nemilé odpovědi, jíž Furr reagoval na otázku o Stalinově úloze během debaty s univerzitními studenty a v níž doslova řekl: „Jako profesor jsem strávil mnoho let bádáním, studiem a výzkumem těchto i podobných otázek, ale ještě jsem nenašel jeden jediný zločin, který by Stalin spáchal.“

 

Vydané knihy:

  • Grover Furr. ?????????????? ???????? (Antistalinská ničemnost), Moscow: Algorithm. 2007
  • Yuri Mukhin, Grover Furr & Aleksei Golenkov. ?????????? ??????. (Pošpiněný Stalin), Moscow, 2010
  • Grover Furr. ???? ?? ??????, ??? ?????????????? ???????? (Stíny XX. sjezdu), Moscow: Eksmo, 2010
  • Grover Furr & Vladimir L. Bobrov. 1937. ?????????? ???????. ??????????? ?? ????????! (Stalinova justice: Odvolání nemožné!). Moscow, Eksmo, 2010
  • Grover Furr. Khrushchev Lied. The Evidence That Every “Revelation” of Stalin’s (and Beria’s) Crimes in Nikita Khrushchev’s Infamous “Secret Speech” to the 20th Party Congress of the Communist Party of the Soviet Union on February 25, 1956, is Provably False (Důkaz, že každé jedno „odhalení“, Stalinových (a Beriových) zločinů v Chruščovově neslavném „tajném projevu“, proneseném při XX. sjezdu Komunistické strany Sovětského svazu 25. února 1956, je prokazatelnou lží, Kettering, OH: Erythros Press & Media, 2011 (viz http://www.komsomol.cz/?p=2152, resp. http://lukassluka.blog.idnes.cz/c/452129/grover-furr-hovori-o-sve-knize-chruscov-lhal.html
  • Grover Furr. Hruşçov’un Yalanlari.SBKB(B) XX. Kongresinde Yapilan Suçlamalar Hakkinda. (Lživá obvinění vznesená na XX. sjezdu VKS (b)) Istanbul: Yordamkitap, 2011
  • David Holloway, Donald Rayfield & Grover Furr. ?????. ??????? ????? (Berija. Impérium Gulag), Moscow: Algorithm. 2012
  • Grover Furr. Stalin ve Demokrasi Trotskiy ve Naziler (Stalin a demokracie – Trockij a nacisté), Istanbul, Yazilama, 2012
  • Grover Furr. As Mentiras de Khrushchev (Eso lži Chruščova), Galiza [Galicia], Spain, Edicions  Benigno Alvarez,  2013
  • Grover Furr. The Murder of Sergei Kirov: History, Scholarship and the Anti-Stalin Paradigm (Zavraždění Sergeje Kirova: Dějiny, vzdělanost a protistalinský model), Kettering, OH: Erythros Press & Media. 2013.
  • Grover Furr. ???????? ??????. ????? ????????????? (Zavraždění Kirova. Nové šeření), Moscow, Russkaia Panorama, 2013.
  • Grover Furr. BLOOD LIES: The Evidence that Every Accusation against Joseph Stalin and the Soviet Union in Timothy Snyder’s Bloodlands Is False. (BLOOD LIES: důkaz, že všechna obvinění vznesená proti Josefu Stalinovi i Sovětskému svazu v knize Timothy Snydera Bloodlands jsou lživá). A k tomu ještě: What Really Happened in: the Famine of 1932-33; (Co se skutečně dělo při Hladomoru 1932-33, za tzv. Velkého teroru, proč byl podepsán pakt Molotov-Ribentrop, The Soviet invasion of Poland (Sovětská invaze do Polska); the“Katyn Massacre” (Katyňský masakr); The Warsaw Uprising and “Stalin’s Anti-Semitism” (Varšavské povstání a „Stalinův antisemitismus“), New York: Red Star  Publishers, 2014.
  • Grover Furr. Khrouchtchev a Menti. (Grover Furr, Chruščov lhal), Paris, Editions Delga, 2014.
  • Grover Furr. Chruschtschows Lügen.(Chruščov lhal), Eulenspiegel Verlagsgruppe - Das Neue Berlin, Berlin 2014.
  • ??????????? ???????  (Dvacet let, „Tajná zpráva“ a Chruščovovy lži na Tajném projevu při XX. sjezdu KSSS), Beijing: Social Sciences Academic Press, leden 2015.
  • Grover Furr, Kruschev Mintió (Chruščov lhal), Vadell Hermanos Editores, Caracas, Venezuela: 2015

                        

 

Autor: Lukáš Sluka | neděle 11.10.2015 12:09 | karma článku: 13,97 | přečteno: 1470x
  • Další články autora

Lukáš Sluka

Karel Marx a Bedřich Engels Německá ideologie SVAZEK I

Kritika nejnovější německé filosofie Ludvíka Feuerbacha, Bruno Bauera a Maxe Stirnera Komunismus se od všech dosavadních hnutí liší tím, že provádí převrat všech dosavadních vztahů ve výrobě a ve společenských stycích.

21.6.2018 v 15:10 | Karma: 10,18 | Přečteno: 1348x | Diskuse| Politika

Lukáš Sluka

Andrej Iljič Fursov, STALIN A VÍTR DĚJIN

Stalin kdysi řekl, že po jeho smrti budou na jeho hrob nakydána kvanta hnoje, avšak vítr dějin je nemilosrdně rozmetá. Vše se událo přesně tak, jak vůdce předvídal.

11.5.2018 v 23:41 | Karma: 11,24 | Přečteno: 1043x | Diskuse| Politika

Lukáš Sluka

Soud s Gorbačovem

Tvrdit, že hospodářství SSSR bylo odsouzeno k nezdaru, znamená tvrdit, že ČLR k neúspěchu odsouzena nebyla. Když se ČLR z daleko horší pozice dokázala rozvíjet a postupovat vpřed, proč by to tedy nemohl dokázat i SSSR?!

24.4.2018 v 15:30 | Karma: 10,81 | Přečteno: 587x | Diskuse| Politika

Lukáš Sluka

Sýrie odsoudila útok USA, Francie a Britů v Radě bezpečnosti OSN

Syrský diplomat Al-Jaafari řekl, že nezákonná a Radou bezpečnosti OSN neschválená agrese měla zabránit OPCW v opakování mediálních lží vytvářených USA, Francií a Británií, použitých jako záminka k ospravedlnění útoku.

16.4.2018 v 18:13 | Karma: 0 | Přečteno: 41x | Diskuse| Občanské aktivity

Lukáš Sluka

A. I. Fursov Několik slov o J. V. Stalinovi - šokující pravda o Stalinovi

„Vím, že po mé smrti bude na můj hrob navršena hromada špíny, avšak vítr dějin ji nemilosrdně rozptýlí“

29.3.2018 v 9:50 | Karma: 20,07 | Přečteno: 3659x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 815x
Vietnamista-politolog, marxista-leninista, člen KSČM a Svazu mladých komunistů Československa, punk rock, ska, bolševický rap (Pablo Hasél, vážná hudba (Mozart, Vivaldi, Smetana, Dvořák, latinsko američtí bolševičtí folkoví zpěváci (Víctor Jara, Silvio Rodriguez, Ali Primera, Mercedes Sosa)