Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poslední veřejný projev soudruha Josefa V. Stalina na XIX. sjezdu KSSS

Je chybou se domnívat, že naše strana, která se stala mohutnou silou, nepotřebuje podporu. To není pravda. Naše strana i naše země vždy potřebovaly a budou potřebovat důvěru, sympatie a podporu bratrských národů za hranicemi SSSR.

Soudruzi!

Dovolte, abych jménem našeho sjezdu vyjádřil dík všem bratrským stranám a skupinám, jejichž představitelé poctili náš sjezd svou přítomností nebo které poslali sjezdu pozdravná poselství -­- za přátelské pozdravy, za přání úspěchů, za důvěru. (Bouřlivý, dlouhotrvající potlesk, přecházející v ovace.)

Pro nás je zejména cenná tato důvěra, která svědčí o odhodlání podporovat naší stranu v jejím boji za světlou budoucnost národů, v jejím boji proti válce, v jejím boji za zachování míru. (Bouřlivý, dlouhotrvající potlesk).

Bylo by chybné se domnívat, že naše strana, která se stala mohutnou silou, nepotřebuje už podporu. To není pravda. Naše strana a naše země vždy potřebovaly a budou potřebovat důvěru, sympatie a podporu bratrských národů za hranicemi.

Zvláštnost této podpory tkví v tom, že jakákoli podpora,kterou poskytuje mírovému úsilí naší strany kterákoli bratrská strana, znamená zároveň podporu jejího vlastního lidu v jeho boji za zachování míru.Když angličtí dělníci v letech 1918 -­- 1919, v době ozbrojeného útoku anglické buržoazie na Sovětský svaz, organizovali boj proti válce pod heslem „Ruce pryč od Ruska“, byla to podpora, podpora především boje vlastního lidu za mír, a potom i podpora Sovětského svazu. Když

soudruh Thorez nebo soudruh Togliatti prohlašují, že jejich národy nebudou bojovat proti národům Sovětského svazu (bouřlivý potlesk), je to podpora, především podpora francouzských a italských dělníků a rolníků, bojujících za mír, a potom i podpora mírového úsilí Sovětského svazu.Tato zvláštnost vzájemné podpory se vysvětluje tím, že zájmy naší strany nejen nejsou v rozporu se zájmy mírumilovných národů, nýbrž s nimi naopak splývají.(Bouřlivý potlesk.)A pokud jde o Sovětský svaz, jsou jeho zájmy vůbec neoddělitelné od věci míru na celém světě.

Je pochopitelné, že naše strana nemůže zůstávat dlužna bratrským stranám,i onasama musí poskytovat podporu jim a rovněž jejich národům v boji za osvobození, v jejich boji za zachování míru. A jakznámo, ona právě tak jedná. (Bouřlivý potlesk.) Když naše strana v roce 1917 dobyla moci a když podnikla reálná opatření k likvidaci kapitalistického a statkářského útlaku, dali jí příslušníci bratrských stran, nadšení odvahou a úspěchy naší strany, čestný název „úderné brigády“ světového revolučního a dělnického hnutí. Tím vyjadřovali naději, že úspěchy „úderné brigády“ulehčí postavení národům trpícím pod tlakem kapitalismu.Myslím, že naše strana splnila tyto naděje, zejména v období druhé světové války, kdy Sovětský svaz, rozdrtiv německou a japonskou fašistickou tyranii, zbavil národy Evropy a Asie hrozby fašistického otroctví.(Bouřlivý potlesk.)

Bylo ovšem velmi těžké plnit tuto čestnou úlohu,dokud„údernábrigáda“byla jedna jediná, dokud muselaplnit tuto pokrokovou úlohu téměř osamocena.Ale to bylo. Nyní je to docela jiné.Nyní, kdy se od Číny a Koree až po Československo a Maďarsko objevily nové „úderné brigády“ v podobě lidově demokratických zemí, nyní se naší straně snáze bojuje, i práce je veselejší. (Bouřlivý, dlouhotrvající potlesk.)

Zvláštní pozornosti zasluhují ty komunistické, demokratické nebo dělnicko-rolnické strany, které dosud nejsou u moci a které stále ještě pracují pod patou drakonických buržoazních zákonů. Těm se ovšem pracuje tíže.Nepracuje se jim však tak těžko, jak bylo těžko nám, ruským komunistům, v období carismu, kdy sebemenší pohyb dopředu byl prohlašován za nejtěžší zločin. Avšak ruští komunisté vytrvali, nezalekli se těžkostí a dosáhli vítězství. A stejně tak to bude s těmito stranami.

Proč se však těmto stranám přece jen nebude pracovat tak těžko jako ruským komunistům v carském období?

Předně proto, že mají před očima takové příklady boje a úspěchů, jaké jsou v Sovětském svazu a v lidově demokratických zemích. Mohou se tedy učit z chyb azúspěchůtěchto zemí a tím si usnadnit práci.

Za druhé proto, že sama buržoazie -­-hlavní nepřítel osvobozeneckého hnutí -­-je nyní jiná, podstatně se změnila, stala se reakčnější, ztratila spojení s lidem a tím se oslabila. Je pochopitelné, že tato okolnost musí rovněž usnadnit práci revolučních a demokratických stran.(Bouřlivý potlesk.)

Dříve si buržoazie dovolovala liberálničit, hájila buržoazně demokratické svobody, a tím si vytvářela popularitu mezi lidem. Nyní nezůstalo po liberalismu ani stopy.Nyní už takzvané „svobody osobnosti“ ­- právaosobnostise nyní přiznávají jedině těm, kdo mají kapitál, kdežto všichni ostatní občané jsou považováni za lidský surový materiál, hodící se pouze k vykořisťování. Byla rozšlapána zásada rovnoprávnosti lidí a národů a nahrazena zásadou plnoprávnosti vykořisťovatelské menšiny a bezprávnosti vykořisťované většiny občanů. Prapor buržoazně demokratických svobod byl hozen přes palubu. Myslím, že TENTO PRAPOR BUDETE MUSET POZVEDNOUT  VY, PŘÍSLUŠNÍCI KOMUNISTICKÝCH A DEMOKRATICKÝCH STRAN, a vykročit s ním vpřed, jestliže chcete shromáždit kolem sebe většinu lidu. NIKDO JINÝ NEMŮŽE JEJ POZVEDNOUT. (Bouřlivý potlesk.)

Dříve seburžoaziepovažovala za hlavu národa, hájila práva a nezávislost národa, stavějíc je „nade vše“.Nyní nezůstalo ani stopy po „národních zásadách“. Nyní prodává buržoazie práva a nezávislost národa za dolary. Prapor národní nezávislosti a národní svrchovanosti byl hozen přes palubu. Není pochyby, že tento prapor budete muset pozvednout vy, příslušníci komunistických a demokratických stran, a vykročit s ním vpřed, jestliže chcete být vlastenci své země, jestliže se chcete stát vedoucí silou národa. Nikdo jiný jej pozvednout nemůže. (Bouřlivý potlesk.)

Tak je tomu nyní.

Je pochopitelné, že všechny tyto okolnosti nutně usnadní práci komunistických a demokratických stran, které dosud nejsou u moci.

Jsou tedy všechny důvody počítat s úspěchy a vítězstvím bratrských stran v zemích, kde vládne kapitál.(Bouřlivý potlesk.)

Ať žijí naše bratrské strany! (Dlouhotrvající potlesk.)

Ať žijí , nechť jsou zdrávi vůdcové bratrských stran! (Dlouhotrvající potlesk.)

Ať žije mír mezi národy(Dlouhotrvající potlesk.)

Pryč s podněcovateli války!

(Všichni povstávají, Bouřlivý, neutuchajícípotlesk,přecházející v ovace. Volání: „Ať žije soudruh Stalin!“, „Soudruhu Stalinovi hurá!““, Ať žije veliký vůdce pracujících celého světa soudruh Stalin!“, „Velikému Stalinovi hurá!“, „Ať žije mír mezi národy!“; volání: „Hurá!“.)

podlehttps://espressostalinist.com/2016/04/05/video-stalins-last-speech-1952-subtitled/ přeložil a zpracoval Lukáš Sluka

Autor: Lukáš Sluka | čtvrtek 14.4.2016 0:00 | karma článku: 13,38 | přečteno: 714x
  • Další články autora

Lukáš Sluka

Karel Marx a Bedřich Engels Německá ideologie SVAZEK I

Kritika nejnovější německé filosofie Ludvíka Feuerbacha, Bruno Bauera a Maxe Stirnera Komunismus se od všech dosavadních hnutí liší tím, že provádí převrat všech dosavadních vztahů ve výrobě a ve společenských stycích.

21.6.2018 v 15:10 | Karma: 10,18 | Přečteno: 1348x | Diskuse| Politika

Lukáš Sluka

Andrej Iljič Fursov, STALIN A VÍTR DĚJIN

Stalin kdysi řekl, že po jeho smrti budou na jeho hrob nakydána kvanta hnoje, avšak vítr dějin je nemilosrdně rozmetá. Vše se událo přesně tak, jak vůdce předvídal.

11.5.2018 v 23:41 | Karma: 11,24 | Přečteno: 1043x | Diskuse| Politika

Lukáš Sluka

Soud s Gorbačovem

Tvrdit, že hospodářství SSSR bylo odsouzeno k nezdaru, znamená tvrdit, že ČLR k neúspěchu odsouzena nebyla. Když se ČLR z daleko horší pozice dokázala rozvíjet a postupovat vpřed, proč by to tedy nemohl dokázat i SSSR?!

24.4.2018 v 15:30 | Karma: 10,81 | Přečteno: 587x | Diskuse| Politika

Lukáš Sluka

Sýrie odsoudila útok USA, Francie a Britů v Radě bezpečnosti OSN

Syrský diplomat Al-Jaafari řekl, že nezákonná a Radou bezpečnosti OSN neschválená agrese měla zabránit OPCW v opakování mediálních lží vytvářených USA, Francií a Británií, použitých jako záminka k ospravedlnění útoku.

16.4.2018 v 18:13 | Karma: 0 | Přečteno: 41x | Diskuse| Občanské aktivity

Lukáš Sluka

A. I. Fursov Několik slov o J. V. Stalinovi - šokující pravda o Stalinovi

„Vím, že po mé smrti bude na můj hrob navršena hromada špíny, avšak vítr dějin ji nemilosrdně rozptýlí“

29.3.2018 v 9:50 | Karma: 20,07 | Přečteno: 3657x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové zasévají v Charkově strach. Utečte, dokud je čas, hrozí obyvatelům

23. dubna 2024  18:58

Kreml provádí koordinovanou leteckou a informační operaci proti Charkovu s cílem vyvolat mezi...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 815x
Vietnamista-politolog, marxista-leninista, člen KSČM a Svazu mladých komunistů Československa, punk rock, ska, bolševický rap (Pablo Hasél, vážná hudba (Mozart, Vivaldi, Smetana, Dvořák, latinsko američtí bolševičtí folkoví zpěváci (Víctor Jara, Silvio Rodriguez, Ali Primera, Mercedes Sosa)